Šta su benigni tumori?

Podeli tekst

Benigni tumori predstavljaju abnormalnu formaciju tkiva koja nije opasna. Ne širi se na druge delove tela. Rano otkrivanje tumora pomaže u sprečavanju mnogih komplikacija. Benigni tumori pluća su česti, jer jedan od sto skeniranja kompjuterizovane tomografije pokazuje plućne mase ili tumore. Među njima, 99% su benigna stanja.

Karakteristike benignih tumora su:

 • Nisu kancerogeni i ne šire se na druge delove tela.
 • Rastu sporo ili se smanjuju; postoji mogućnost da ne rastu.
 • Ove tumore obično nije potrebno uklanjati.
 • Obično nisu opasni po život.
 • Benigni tumori imaju tendenciju širenja i pritiska na obližnje tkivo, ali ne zamenjuju druga tkiva.

Vrste benignih tumora pluća

Tumori su uglavnom veći od tri centimetra u prečniku. Ako je tumor manji od tri centimetra, naziva se čvor. Postoji nekoliko tipova tumora pluća, a oni uključuju:

1. Hamartomi: Hamartomi su čvrsti tumori nalik mermeru koji se formiraju iz tkiva koje oblaže pluća, kao i iz tkiva masti i hrskavice. Oni se najčešće primećuju na periferiji pluća. Utvrđeno je da su češći kod muškaraca nego kod žena, između 50 i 70 godina. Hamartomi su obično koncentrovani na ograničenom području i ne pritiskaju obližnje tkivo. To je jedan od najčešćih tipova benignog tumora pluća i treći najčešći pojedinačni plućni čvor. Na rendgenskim snimcima grudnog koša, ovi benigni tumori izgledaju kao okrugli rast mase nalik novčiću.

2. Bronhijalni adenomi: Ovi tumori nastaju iz kanala dušnika ili velikih disajnih puteva i iz mukoznih žlezda pluća. Ove vrste tumora doprinose polovini svih benignih tumora pluća. Na primer, adenom mukozne žlezde je pravi benigni tumor adenoma bronhija.

3. Papilomi: Papilomi rastu u bronhijalnim cevima, izlazeći iz površine na kojoj su pričvršćeni. To je manje čest tip benignog tumora pluća. Klasifikovan je u tri tipa, a oni uključuju –

Skvamozni: Skvamozni papilomi se mogu pojaviti i kod dece i kod odraslih. Papilomi nastaju kao rezultat infekcije humanim papiloma virusom (HPV), virusima koji su takođe odgovorni za izazivanje bradavica i određenih polno prenosivih bolesti.

Glandularni: Ove vrste papiloma nastaju iz većih disajnih puteva i ređe su od skvamoznih papiloma. Javlja se kao jedan čvorić koji je centralno lociran; uzrok je nepoznat.

Mešoviti skvamozni i glandularni: Kod ovog tipa, papilomi se sastoje od mešavine skvamoznog i glandularnog papiloma tkiva. Zbog prisustva skvamoznih ćelija, ovi papilomi imaju tendenciju da postanu kancerozni jer se skvamozne ćelije mogu menjati tokom vremena.

4. Drugi benigni tumori pluća: Drugi benigni tumori pluća koji se retko javljaju su fibromi, lipomi, hondromi i neurofibromi koji su tkivne mase formirane od tkiva masnog ili vezivnog tkiva.

Šta izaziva benigne čvorove na plućima?

Pravi uzrok benignog tumora je nepoznat. Ali često se javljaju kao rezultat:

 • Upala od infekcija: tuberkuloze, apscesa pluća (šupljina ispunjena gnojem kao rezultat bakterijske infekcije na tkivima pluća), gljivične infekcije (histoplazmoza, aspergiloza, kokcidioidomikoza, kriptokokoza), okrugle pneumonije (vrsta pneumonije koja se obično viđa kod dece sa tipičnim okruglim zamućenjem).
 • Upala iz neinfektivnih uzroka:
 • Sarkoidoze – Ovo se odnosi na kolekciju malih sitnih inflamatornih ćelija u bilo kom delu tela. Ova bolest se najčešće javlja u plućima, očima, limfnim čvorovima i koži.
 • Vegenerove granulomatoze – odnosi se na upalu krvnih sudova. Abnormalna aktivnost imunog sistema rezultira izgradnjom krvnih sudova i formiranjem granuloma.
 • Reumatoidnog artritisa – Ovo se odnosi na hronično inflamatorno stanje koje posebno pogađa zglobove šaka i stopala. U ovom stanju, imuni sistem tela deluje protiv sopstvenih tkiva zglobova.
 • Urođene smetnje ili urođene mane kao što su ciste pluća ili druge plućne malformacije.

Sipmtomi benignih tumora pluća

Najčešći simptomi benignih tumora pluća uključuju:

 • Kratak dah.
 • Vheezing.
 • Uporni kašalj.
 • Hemoptiza (kašljanje krvi).
 • Groznica, posebno ako je prisutna pneumonija.
 • Ponavljajuće respiratorne infekcije, kao što je pneumonija.
 • Atelektaza – Deo pluća kolabira.

Kako se dijagnostikuju benigni tumori pluća?

Dijagnoza tumora pluća zasniva se na pravilnoj anamnezi, proceni faktora rizika i fizičkom pregledu. Radi bolje dijagnoze i adekvatnijeg tretmana lečenja, vaš lekar može tražiti da obavite dodatne preglede kao što su:

1. Rendgen grudnog koša:

Tumori pluća se mogu videti na rendgenskom snimku grudnog koša nakon što dostigne veličinu od oko jednog centimetra u prečniku. Sam nalaz rendgenskog snimka grudnog koša ne može potvrditi da je tumor benigni ili maligni. Kako izveštaj sugeriše, oko 25% karcinoma pluća se promaši na rendgenskim snimcima grudnog koša.

Nalazi benignih tumora pluća:

 • Benigni tumori su obično mali i manji od tri centimetra.
 • Ovi tumori imaju pravilan oblik i glatke granice.
 • Vreme proliferacije ili udvostručavanja je obično sporo.
 • Ovi tumori imaju kalcifikacije koje su šarene, difuzne ili nalik na kokice.
 • Odsustvo povećanja veličine limfnih čvorova.
 • Nema dokaza o širenju na druge delove tela.

2. Kompjuterska tomografija (CT) skeniranje

Kompjuterska tomografija grudnog koša se radi da bi se dobile detaljne slike ili da bi se dodatno razjasnili nalazi dobijeni rendgenskim snimkom grudnog koša. U nekim slučajevima, benigni tumor se može utvrditi samo kada se izvrši ovo skeniranje.

3. Biopsija

Biopsija se može uraditi ili metodom aspiracije (biopsija aspiracije tankom iglom) ili uklanjanjem uzorka tkiva kroz hiruršku proceduru (otvorena biopsija) ili tokom bronhoskopije.

Ako je tumor prisutan u blizini velikih disajnih puteva, lako se može videti u bronhoskopiji. Endobronhijalna biopsija se može uraditi kroz disajne puteve tokom ove procedure.

Drugi testovi se sprovode povremeno na osnovu osnovne bolesti i stanja, kao što su testovi krvi, tuberkulinski kožni testovi za proveru tuberkuloze, jednofotonska emisiona kompjuterska tomografija (SPECT), pozitronska emisiona tomografija (PET), slikanje magnetnom rezonancom (MRI) u retki slučajevi.

Kako se leče benigni tumori pluća?

Lečenje benignog tumora pluća zasniva se na simptomima i određenom tipu prisutnog tumora.

Benigni tumori se uklanjaju tokom postupka biopsije ako je tumor mali, kao i u sledećim situacijama:

 • Ako je pacijent pušač i tumor je nešto veće veličine.
 • Ako čvor ili tumor raste ili se povećava u veličini.
 • Ako je prisutan sa simptomima ili bilo kakvom nelagodnošću.
 • Skeniranje sugeriše da čvor ili tumor može biti kancerogeni.

Procedura pod nazivom torakoskopska hirurgija uz pomoć video zapisa se izvodi kako bi se postigao brži oporavak za hirurško uklanjanje benignih tumora pluća. Izvodi se tako što se napravi nekoliko rezova na zidu grudnog koša kako bi se dobio pristup plućima. Zatim se koriste specijalizovani fini instrumenti za uklanjanje dela ili celog režnja pluća.

Cenovnik naših pregleda pogledajte ovde.

Pročitaj još saveta

Pregledi

Šta je neurologija?

Neurologija, kao medicinska disciplina, posvećena je proučavanju i tretmanu oboljenja i disfunkcija nervnog sistema. Unutar ovog sistema obuhvaćeni su mozak, kičmena moždina, periferne živce i

Pročitaj više »