Laboratorijske usluge

Redovno testiranje krvi

Redovno testiranje krvi je jedan od najvažnijih načina za praćenje vašeg ukupnog fizičkog blagostanja.

Rutinska kompletna krvna slika proverava nivoe 10 različitih komponenti svake glavne ćelije u vašoj krvi: belih krvnih zrnaca, crvenih krvnih zrnaca i trombocita. Važne komponente ovog testa su broj crvenih krvnih zrnaca, hemoglobin i hematokrit.

Abnormalni nivoi ovih komponenti mogu ukazivati na:

  • nedostatke u ishrani, kao što su vitamin B6 ili B12
  • anemija (nedostatak gvožđa)
  • problemi sa zgrušavanjem krvi
  • malignitet
  • infekcija
  • poremećaji imunološkog sistema

 

Na osnovu vaših rezultata, vaš lekar će naručiti dodatne testove kako bi potvrdio abnormalne nivoe i moguću dijagnozu.

Tiroidni hormon koji proizvodi i oslobađa vaša štitna žlezda, je hormon koji je uglavnom odgovoran za kontrolu brzine metabolizma vašeg tela.  Hormoni su hemikalije koje koordiniraju različite funkcije u vašem telu prenoseći poruke kroz vašu krv do vaših organa, mišića i drugih tkiva.

Tiroidni hormon zapravo predstavlja kombinaciju dva glavna hormona koje vaša štitna žlezda oslobađa: tiroksin (T4) i trijodtironin (T3).  Vaša štitna žlezda takođe oslobađa hormon zvan kalcitonin koji pomaže u regulaciji nivoa kalcijuma u ​​krvi tako što ga smanjuje. Kalcitonin ne utiče na celokupni metabolizam vašeg tela kao što to čine T3 i T4.

Gvožđe je neophodan element u vašem telu i krvi. Oko 70 procenata gvožđa u vašem telu nalazi se u crvenim krvnim zrncima zvanim hemoglobin i u mišićnim ćelijama zvanim mioglobin. Hemoglobin je neophodan za prenos kiseonika kroz vašu krv iz pluća dalje u tkiva. Mioglobin, u mišićnim ćelijama, prihvata, skladišti, transportuje i oslobađa kiseonik.

Leukocitna formula je test koji meri broj belih krvnih zrnaca u vašem telu. Ovaj test je često uključen u kompletnu krvnu sliku, koja se obično koristi za skrining različitih stanja koja mogu uticati na vaše opšte zdravlje.

Postoji nekoliko vrsta belih krvnih zrnaca, a vaša krv obično sadrži procenat svake vrste. Ponekad, međutim, broj vaših belih krvnih zrnaca može pasti ili porasti izvan zdravog opsega. Ovo može biti posledica nekog osnovnog stanja ili infekcije.

Cenovnik naših pregleda pogledajte ovde.

Zakažite termin pregleda!

Zakazivanje pregleda kod naših doktora