Šta je apsces pluća?

Podeli tekst

Apsces pluća je vrsta tečne nekroze plućnog tkiva i formiranja šupljina (više od 2 cm) koje sadrže nekrotične ostatke ili tečnost uzrokovane mikrobnom infekcijom.

Ova šupljina ispunjena gnojem često je uzrokovana aspiracijom, koja se može pojaviti tokom anestezije, sedacije ili nesvestice usled povrede. Alkoholizam je najčešće stanje koje predisponira nastanak apscesa pluća.

Apsces pluća se smatra primarnim (60%) kada je rezultat postojećeg procesa plućnog parenhima i naziva se sekundarnim kada komplikuje drugi proces, npr. vaskularne embolije ili nakon rupture ekstrapulmonalnog apscesa u pluća.

Zašto dolazi do pojave apscesa pluća?

Stanja koja doprinose apscesu pluća

  • Aspiracija orofaringealne ili želudačne sekrecije
  • Septičke embolije
  • nekrotizirajuća pneumonija
  • Vaskulitis: Granulomatoza sa poliangiitisom
  • Nekrotizujući tumori: 8% do 18% su posledica neoplazme u svim starosnim grupama, više kod starijih ljudi; primarni skvamozni karcinom pluća je najčešći.

Organizmi

U post-antibiotskoj eri obrazac učestalosti se menja. U starijim studijama anaerobi su pronađeni u do 90% slučajeva, ali su sada mnogo ređii to su najčešće:

  • Anaerobne bakterije
  • Aerobne bakterije:
  • Gljive
  • Paraziti

Simptomi apscesa pluća

Početak simptoma je često postepen, ali kod nekrotizirajućih stafilokoknih ili gram-negativnih bacilarnih pneumonija pacijenti mogu biti akutno bolesni. Često su prisutni kašalj, groznica sa drhtavicom i noćno znojenje. Kašalj može biti produktivan zbog gnojne sluzi neprijatnog mirisa (oko 70%) ili ređe sa krvlju u jednoj trećini slučajeva). Pogođene osobe se takođe mogu žaliti na bol u grudima, kratak dah, letargiju i druge karakteristike hronične bolesti.

Oni sa plućnim apscesom imaju prisutno propadanje zuba, posebno kod alkoholičara i dece. Prilikom pregleda grudnog koša videće se karakteristike konsolidacije kao što je lokalizovana tupost pri perkusijama i zvuk bronhijalnog disanja.

Dijagnostikovanje apscesa pluća

Radiološka dijagnostika

Apscesi pluća su često na jednoj strani i pojedinačno zahvataju zadnje segmente gornjih režnjeva i apikalne segmente donjih režnjeva, jer ova područja zavise od gravitacije kada leže. Prisustvo nivoa tečnosti u vazduhu implicira rupture u bronhijalno stablo ili retko rast organizma koji stvara gas.

Zbog svega navedenog vrlo precizni i od najveće važnosti su pregledi iz oblasti radiologije, odnosno vizuelni prikaz pluća uz pomoć kog se određuje prisustvo apscesa kao i njegova veličina i tačan položaj. Prvi korak imidžinga je najčešće RTG rendgen pluća, a ukoliko analiza nije jasna i lekar želi detaljniji prikaz preporučuje se CT skener grudnog koša.

Laboratorijske studije

Povišeni inflamatorni markeri su česti, ali nespecifični. Pregled iskašljane sluzi je važan kod svake infekcije pluća i često otkriva mešanu bakterijsku floru. Transtrahealni ili transbronhijalni (preko bronhoskopije) aspirati se takođe mogu kultivisati. Često se izvodi bronhoskopija optičkim vlaknima kako bi se isključila opstruktivna lezija; takođe pomaže u bronhijalnoj drenaži gnoja.

Tretiranje apscesa pluća

Najefikasniji i definitivno prvi korak lečenja je primena antibiotika, prvo intravenozno, a zatim oralno. Antibiotike je potrebno konzumirati sve dok se simptomi ne povuku i dok RTG snimak ne pokaže da je apsces nestao. Bronhoskopija može biti primenjea u slučaju potrebe za drenažom, a vrlo retko se pacijent podvrgava hirurškom zahvatu kada je potrebno otkloniti deo obolelog plućnog krila ili čak kompletno plućno krilo.

Pročitaj još saveta

Zdravlje

Šta je tuberkuloza?

Tuberkuloza (TB) je zarazna bolest koju obično izazivaju bakterije Micobacterium tuberculosis (MTB). Tuberkuloza generalno pogađa pluća, ali može uticati i na druge delove tela. Većina

Pročitaj više »
Pregledi

Šta je edem pluća?

Plućni edem je situacija kada se tečnost skuplja u vazdušnim kesama pluća, što otežava disanje. Može biti posledica srčanih bolesti, upale pluća i drugih zdravstvenih

Pročitaj više »