Elektroencefalografija – EEG snimanje

Podeli tekst

EEG – kakav je to pregled ?

ЕЕG snimanje daje informacije o еlektričnoj  актivnosti mоzga, odnosno funkcionisanju mozga. Snimanje se obavlja putem elektroda prislonjenih na površinu glave pacijenta preko specijalne, savremene elektro kape, a aktivnost se registruje putem digitalnog EEG aparata.

Kada je potrebno obaviti EEG snimanje?

EEG snimanje se obavlja kada postoji sumnja na nepravilnost u funkcionisanju mozga, a takve informacije se ne mogu dobiti na drugi način.

 Najčešće indikacije za primenu EEG snimanja:

 • Eepilepsije
 • Diferenciranje epileptičnih od neepileptičnih napada
 • Gubici svesti druge etiologije
 • Glavobolje
 • Stanja posle povrede glave/mozga
 • Stanja nakon neurohiorurških intervencija
 • Stanja u okviru cerebrovaskularnih bolesti
 • Stanja u okviru nekih psihijatrijskih bolesti
 • Demencije
 • Konfuzna stanja
 • Prema proceni lekara i kod drugih neuroloških i psihijatrijskih oboljenja

Priprema pacijenta za EEG snimanje

Pacijent dolazi na snimanje sa predhodnom pripremom: odmoran, lagan obrok, kosa čista za snimanje (oprana dan ranije ili na dan snimanja, ne koristiti preparate koji maste kosu kao što su balzam ili gel), takođe, ne prekida uzimanje svoje redovne terapije.

U nekim slučajevima, u cilju potpunijeg dijagnostičkog sagledavanja, potrebno je obaviti EEG posle deprivacije spavanja: pacijent je pospan, na snimanje dolazi posle delimično ili potpuno neprospavane noći.

Nakon pregleda, pacijent može da obavlja svoje uobičajene aktivnosti.

Kako se obavlja EEG snimanje ?

Nakon postavljanja specijalne kape, uz korišćenje odgovarajućeg gela, počinje snimanje: pacijent je u ležećem položaju, zatvorenih očiju i ponaša se po nalogu medicinske sestre.  Snimanja traje oko 30 minuta (ili oko 40-45 minuta kada se radi EEG posle deprivacije spavanja); snimanje obavlja medicinska sestra sa sertifikatom za oblast primene EEG-a iz referentne ustanove.

Da li postoje rizici tokm snimanja?

Postupak snimanja je jednostavan, bezbolan, neškodljiv i bezopasan, bez rizika od bilo kojih posledica za organizam.

Koje informacije dobijamo EEG snimanjem ?

Tumačenje i opis EEG snimka izdaje lekar specijalista neuropsihijatar sa sertifikatom iz oblasti elektroencefalografije i licencom iz kontinuirane medicinske edukacije iz oblasti epileptologije.

Nalaz na snimku u velikoj meri omogućava lekarima da postave adekvatnu djagnozu, predlože eventualne dopunske preglede  i prate  tok lečenja.

Pored EEG snimanja i opisa EEG nalaza, u našem kabinetu za EEG obavlja se dijagnostika, lečenje i praćenje pacijenata sa epilepsijom, glavoboljama, organskim psihosindromima i drugim paroksizmalnim neuropsihijatrijskim poremećajima, procena telesnog i psihijatrijskog komorbiditeta epilepsije.

Pristup pacijentima je u skladu sa principima medicinske etike, a dijagnpostika i lečenje prema preporukama Medjunarodne lige za borbu protiv epilesije (ILAE) i Medjunarodnog udruženja za glavobolje (IHS 2013.) i domaćim vodičima dobre kliničke prakse.

Cenovnik poregledajte ovde.

Pročitaj još saveta

Pregledi

Šta je edem pluća?

Plućni edem je situacija kada se tečnost skuplja u vazdušnim kesama pluća, što otežava disanje. Može biti posledica srčanih bolesti, upale pluća i drugih zdravstvenih

Pročitaj više »
Pregledi

Genitalne infekcije

Vaginalne infekcije su veoma čest uzrok poseta ginekologu, naročito tokom letnjih meseci. One generalno predstavljaju jedan od najčešćih problema u reproduktivnom periodu žene. Učestalost ovih

Pročitaj više »